Boktryckeriet på Skansen

11 Oktober Besökte vi Skansen

Den här gången tittade vi inte på djur på skansen. Istället tittade vi på boktryckeriet. Det var ett gammalt tryckeriet från förr i tiden. I ett eget lite huset fanns det boktryckeri och bokbinderi.  När vi kom in träffades vi en man som heter Gyngter. Han jobbade där som guide och boktryckare. Han började jobba på boktryckeriet när han var femton sexton år. Han berättade för oss som fanns i huset. Tryckeriet är åttio år gammalt. Förr i tiden fanns det inga datorer. Då plockade man ihop små bokstäver från olika lådor. Sen lade man dom upp och ner  på ett blyplåt. Av bokstäverna  gjorde man ord och meningar. Det tog ungefär en timme för varje tidnings blad .

Boktryckeriet

Så höll boktryckare på ända tills en hel boksidan var klar.  I huset fanns också ett bokbinderi. Där satt man ihop alla sidorna som man hade tryckt  så att det blev en hel bok.

Bokbindaren

När alla boksidorna var klara, la man dom under en stor platta. Sen vred man på en stor ratt. Då trycktes alla bokens sidor ihop. Bokbindaren använder skinntråd. Tråden sydde han igenom  alla pappersidorna. När det var klart satte man på en bokrygg. Då användes lim, som man strök på. Sen limmade man på ett slags kartongrensa med två pärmar.

Boktryckarens bostad

Bostaden var det ganska liten.

Av: Therese Hammarstrand

Säg vad du tycker

*